MTA for Mortals

vladimir simeonov
09/08/2011

Кое е най – важното за един пощенски сървър?? Да може да получава писма или да изпраща??

Вдигането на сървър за писма не се свежда единствено до инсталиране на демон за порт 25, 110, 143 и SSL. Безсмислено е да се прави, ако се окаже, че сървъра е обречен на блокиране и спам листи поради просто недомислие от страна на създателя му.

Макар и не писани, това са простите правила, които ако не спазите, ще ви поставят писмата във веченият junk:

1. статичен, реален и автономен ip адрес за вашият сървър. по възможност резервирайте адреса единствено за сървъра. съществуването на web на него, може да доведе до хакване на някой от не добре написаните сайтове и превръщане на системата в източник на спам.

2. IP адреса трябва да не фигурира в блок от адреси, които доставчика ви е резервирал за домашни потребители. в противен случай рискувате PBL, RBL листи като spamcop, spamhaus и др. да посочват адреса ви като заплаха за останалите mail сървъри, което автоматично означава отказани писма.

3. DNS!!! изнудете, принудете, дори ако трябва сменете доставчика си докато не постави PTR запис (обратен resolv) на IP адреса. ако PTR е към негов домейн, то трябва да сте сигурни, че правият запис съответства на обратния. Пример:

101.0.0.1 IN PTR mail.lordofdeath.net.

$ ORIGIN lorodfdeath.net.

mail IN A 101.0.0.1

ако доставчика не може да го направи, то накарайте го да постави PTR директно към вашият mail запис.

КРИТИЧНО Е да нямате два PTR записа за това IP!!!!

4. използвайте защитите от спам и fishing описани в другите постове и ще имате перфектният сървър!

Comments are closed !